Vnesite za iskanje

Safet Zec v Piranu, 26.3. – 30.6. 2021

Razstava Safeta Zeca Exodus in Objemi je združila tri različne piranske organizacije. Razstavo organizirajo Obalne Galerije Piran, TA Maona Piran in društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran.

 

Safet Zec je bil rojen leta 1943 v Rogatici (Bosna in Hercegovina). Po končani Srednji umetniški šoli v Sarajevu je nadaljeval študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Beogradu, kjer je diplomiral leta 1969 in tri leta kasneje končal specialko. Že v sedemdesetih letih je postal osrednja osebnost t.i. »poetičnega realizma«, v začetku devetdesetih pa je bil uveljavljen kot eden najpomembnejših likovnikov v državi, sodeloval je na mnogih pomembnih mednarodnih razstavah.

 

V Beogradu je živel in delal do 1989, nato se je z družino preselil v Sarajevo, kjer se je leta 1992 začela vojna, zato je zapustil domovino in se naselil v italijanskem Vidmu (Udine). Leta 1998 je svoj drugi dom našel v Benetkah. Safet Zec v Italiji neprestano in intenzivno ustvarja v zvrsti slikarstva, risbe in grafike (vsa dela, nastala do leta 1992, so ostala v sarajevskem ateljeju). Že leta 1994 je svoja nova dela predstavil na prvi samostojni razstavi v Italiji, odtlej je imel več kot 100 razstav po Evropi, v ZDA in v Jordaniji. Danes živi in ustvarja v Benetkah, Sarajevu, Počitelju in Parizu.

Giandomenico Romanelli o Safetu Zecu: »Zečevo slikarstvo je res velikansko in strašno, v njem so združene vse njegove izkušnje in osebne drame, vojne grozote in usmiljenje žrtev. Žrtev jezika, barve, narodnosti in etničnosti, združenih v obupu za prihodnost, v neozdravljivi norosti vojne, smrti, žalovanja in človekovega nasilja nad človekom.«

 

V Piranu bodo postavili slike iz njegovih ciklov Exodus in Objemi. V ciklusu Objemi posveča Zec 35 slik tragični zgodbi Boška in Admire, ki ju imenuje sarajevska Romeo in Julija. Ta ciklus si bo mogoče ogledati v Gledališču Giuseppe Tartini, Tartinijevi hiši, krstilnici sv. Janeza Krstnika in v cerkvah sv. Petra, sv. Roka, Marije Tolažnice in Marije Zdravja v Piranu. Slike iz ciklusa Exodus slikar posveča nesmislu vojne in žalostnim usodam sodobnih migrantov. Dela so nedavno prišla iz Srebrenice. V Portorožu bodo na ogled v kamniti dvorani Monforta.

Soorganizatorji razstave so Občina Piran, Župnija Piran, Avditorij Portorož, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini, Turistično združenje Portorož.

 

Foto: Francesco Allegretto

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: