Vnesite za iskanje

Slovenija skozi oči švedskega blogerja

Vas zanima, kaj pritegne in prepriča ljudi iz vsega sveta, da se odločijo za obisk Slovenije? Švedski bloger Alex Waltner je našel kar 25 razlogov za obisk deželice pod Alpami. Razkrivamo 10 stvari, ki so ga najbolj pritegnile, in zakaj meni, da je obisk Slovenije nujen.

 

  1. Solkanski most je najdaljši železniški ločni most na svetu. Dolg je 220 metrov in je zgrajen iz kar 4533 kamnitih blokov iz apnenca. Zgrajen je bil med leti 1900 in 1906.
  2. Ena bolj zanimivih dejstev o Sloveniji je, da pokriva manj kot 0,004% zemeljske površine. Kljub njeni majhnosti ponuja ogromno, od narave, kulture, kuhinje, in ostalega. Posebej zanimiv je podatek, da je 1% svetovne biodiverzitete slovenske.
  3. Slovenci obožujemo vino, in je del našega vsakdanjika. Imamo vinsko klet oz vinograd na vsakega 75. prebivalca. V Mariboru imamo tudi najstarejšo vinsko trto, staro okrog 400 let.
  4. Kresovanje aprila. Švedi imajo podobno tradicijo, ki jo imenujejo Valborg. Včasih smo pri nas kresovali z namenom druženja, danes pa je simbol delavskih pravic, tako dan za tem praznujemo praznik dela.
  5. Zanimivo dejstvo za vseljubitelje živali, tudi blogerja Alexa, da več kot 750 rjavih medvedov živi po slovenskih gozdovih. So vsejedi, saj se hranijo z gozdnimi plodovi, podzemnimi in zelenimi deli rastlin, glodavci in mrhovino. Ker je plenilec, je njegov plen lahko tudi živina. Ljudem se izogiba in je načeloma nenevaren.
  6. Skoraj polovica slovencev je čebelarjev. Kar 900 000 jih imamo v Sloveniji, kar je precej fascinanten podatek. Med je pri nas neke vrste specialiteta, in vsak, ki obišče Sloveniji, mora poskusiti in domov odnesti pravi slovenski med.
  7. V Sloveniji imamo več kot 10 000 jam. Idealen izlet za vsakogar, podzemne izkušnje. Najbolj obiskane so Križna jama, Kostanjeviška jama, jama Vilenica, Škocjanske jame, in pa seveda Postojnska jama.
  8. Hostel Celica je eden izmed najbolj popularnih hostlov v Sloveniji. Ponuja enkratno izkušnjo zaporniške celice, z udobjem, ki ga ponuja hostel, zato je med tujimi gosti izjemno popularen.
  9. V zadnjem času je Blejsko jezero ponovno postalo izjemno popularno in obiskano. Na tisoče turistov pride vsako leto občudovati lepote Bleda in njegove okolice. Popularen je že od nekdaj, nič kolikokrat so ga obiskale že kraljeve družine, pa tudi znane osebnosti. In ne pozabimo na blejsko kremšnito, ki jo mora poskusiti vsak, ki obišče Bled.
  10. Kljub temu, da je Slovenija majhna država, in da slovenski jezik govori dobra 2 milijona ljudi, je dejstvo, da imamo kar 46 dialektov, precej zanimivo, in prevečkrat zanemarjeno

 

 

Deli novico:
Oznake: