Vnesite za iskanje

Pisma z Danske

 

Pretekli mesec sem praznovala svoj 30. rojstni dan. In po dolgem času sem bila še posebej vesela, da sem ga dočakala kot poročena ženska, saj na severu samske na 30. rojstni dan čaka prav posebno presenečenje.

 

Poleg prijateljev, družine, torte in alkohola, je stalnica na praznovanjih samskih tridesetletnikov tudi poper. Če ste pri 25. letih še samski, vas bodo prijatelji posuli s cimetom, pet let kasneje pa vas čaka še bolj neprijetna izkušnja, saj v vas mečejo poper.

 

Podobno, kot pri nas na porokah v mladoporočenca ljubeznivo za srečo v zakonu mečemo riž, v samske mlade Dance mečejo začimbe. Sama sem se temu običaju na srečo izognila, je bil pa dan kljub temu v danskem stilu, v znamenju danske zastave Dannebrog.

 

Rojstnodnevni zajtrk obvezno krasi miniaturna danska zastava ob krožniku. Darila so zavita v barve zastave, v torto pa je ponavadi zapičenih nemalo zobotrebcev z majhnimi danskimi zastavicami. Imajo tudi posebno rojstnodnevno pesem, ki slavljencu želi veliko daril in čokolade ter sladkarij, gostje pa jo slavljencu pojejo ob mahanju z. . . dansko zastavo. Če želiš kupiti papirnate kozarčke in krožnike za piknik oziroma rojstnodnevno praznovanje, jih težko najdeš v motivu, drugačnem od rdeče-bele zastave.

 

Člani kraljeve družine pri rojstnih dneh niso izjema. Dannebrog na njihove rojstne dni krasi vse lokalne avtobuse in večje mestne ulice in trge. V Sloveniji je slovenska zastava obvezen rekvizit na civilni poroki. Spomnim se, da sem imela pred leti velik problem, ko sem po trgovinah iskala majhno slovensko zastavo. Nazadnje sem jo le našla v knjigarni, v najbolj skritem kotičku trgovine. Želja, da bi tudi v Sloveniji praznovala svoje rojstne dni kot na danskem, ponosna na Slovenijo, na našo zastavo in grb, sem kaj hitro opustila že zaradi težav pri nakupu zastavic. Glede na to, da niti med prazniki ne visi na vsaki hiši v Sloveniji naša zastava, pa si mislim, da bi na moj rojstni dan prihajalo vsako leto manj ljudi, če bi si torto in dom na ta dan okrasila s slovenskimi zastavicami. Morda pa bom imela več sreče s posipanjem prijateljev s cimetom in poprom, saj se v Sloveniji za poroke in posledično posipanje z rižem odloča dosti manj mladih kot na Danskem.

 

Nina Ločniškar

Deli novico:
Oznake: