Vnesite za iskanje

Številke virusa Covid-19 in njihov pomen

COVID-19 je, jasno, glavna tema ne le prvih strani časopisov, temveč tudi vsakdanjih pogovorov. Za marsikoga je ta tematika, popolnoma nezavedno, zamenjala klasično debato o vremenu.

 

Članek nastaja 19. novembra 2020, zato bomo v nadaljnji analizi upoštevali podatke do vključno tega dne. Trenutno je v Sloveniji po podatkih sledilnika aktivnih primerov 19.894, hospitaliziranih 1238, 204 osebe pa so na intenzivni negi. Na ta dan so, kakor je objavila Vlada na uradnem Twitterju, testirali 5673 oseb in potrdili 1546 primerov. 31 oseb pa je umrlo. Obalno-kraška je dlje časa veljala za regijo, ki se okužbam spretno izmika. Sčasoma se je tudi to spremenilo in regija je začela beležiti rdeče številke.

 

Za začetek poglejmo v statistiko. Tudi v nadaljevanju so upoštevani podatki do vključno 19. novembra. Točno mesec dni nazaj, 19. oktobra 2020, je vlada razglasila drugi val epidemije.

Po podatkih COVID sledilnika je bilo v občini Ankaran skupno potrjenih 48 primerov okužb, v občini Koper 610, v občini Izola 196 in v občini Piran 247 primerov okužb. Če to še nekoliko bolj razdelimo: od skupno 610 okuženih v največji obalni občini, je trenutno aktivno okuženih 181, ena oseba pa je umrla. Podatki za Piran znašajo 116 aktivno okuženih in eno umrlo osebo, ostalih 130 je okužbo prebolelo. Prav tako je ena oseba zaradi virusa COVID-19 umrla v Izoli, trenutno pa jih je tam aktivno okuženih 89. Najmanj okužb ima najmanjša obalna občina, kjer je trenutno aktivno okuženih 14 oseb. V celotni Obalno- kraški regiji je bilo skupno na okužbo pozitivnih 1534 ljudi. V zadnjem mesecu, od 19. oktobra do vključno z 19. novembrom, se je v celotni Obalno-kraški regiji število aktivnih primerov dvignilo iz 117 na 548. Število potrjenih primerov pa je v dobi enega meseca naraslo iz 267 na 1534. Kljub vsemu je potrebno v obzir vzeti, da se je v času od razglasitve epidemije do 19. novembra, dvakrat spremenil tudi režim testiranja.

 

  1. novembra so v Bolnišnici Izola bolniki z virusom CO VID-19 zasedali 44 postelj, pet izmed njih jih je bilo na intenzivni negi. 28 izmed njih s primorske, aktivno okuženi pa so bili tudi trije zaposleni. Kot pravijo, imajo v izolski bolnišnici zadostno število postelj, soočajo pa se s pomanjkanjem kadra iz zdravstvene nege.

 

Številke nikoli niso le številke, potrebno jih je znati interpretirati. O trenutni sliki virusne situacije v Sloveniji smo vprašali prof. dr. Dragana Marušiča, nekdanjega rektorja Univerze na Primorskem. V enem izmed svojih videov je razložil, da na podlagi matematičnega modela lahko napovemo prihodnost. Natančneje, napovemo lahko, kakšno bo v bližnji prihodnosti stanje v bolnišnicah. V njegovih videih lahko najdemo tudi najbolj preprosto razlago matematičnega modela. Kot pravi, se da na podlagi matematičnih modelov predvideti prihajajoče številke, »odvisno od tega, kako globoke podatke imamo. Če gledamo maksimum za tri tedne nazaj, se ta vedno zgodi na torek ali sredo. Tri tedne nazaj je bil maksimum 2611, potem 2031, prejšnji teden pa 2225. Zato so tudi sprejeli te ukrepe,« pojasnjuje Marušič. Kljub temu pa dodaja, da okužbe padajo, z izjemo določenih otočkov – to, tako predvideva, so domovi za starejše. Posledično se nekoliko ustavlja padanje števila okužb. Kot pravi, »ne vemo kaj se bo dogajalo še naprej v domovih. Če tega ne bodo zajezili, potem se bodo ti otočki razmnožili. Padec bi moral biti večji kot je. Da se bo poznal učinek, bi morale biti naslednji torek oziroma sredo obe številki po 2000.«

Ob vsem tem pa so prav toliko pomembne tudi nekatere druge številke. Kakšen je dejanski vpliv epidemije in strogih ukrepov na splošno stanje v družbi? Kako je vplivala na obrtnike, delavce, predvsem pa na male ljudi? Če gremo še korak dlje, kako je spremenila življenja mnogih. S številkami lahko razložimo tudi slednje. Obrtna zbornica Slovenije je pred kratkim objavila rezultate ankete, ki kažejo, da tretjina obrtnikov razmišlja o zaprtju svojih dejavnosti. O tem smo vprašali tudi območno obrtno-podjetniško zbornico, a odgovora do danes še nismo prejeli. Nam je pa nekaj številk posredovala Nevenka Bandelj, direktorica koprske Območne službe Zavoda za zaposlovanje. Konec oktobra 2020 je bilo na območju, ki ga pokrivajo, registriranih 5917 brezposelnih oseb, kar je 1230 oseb oziroma 26,2 % več kot oktobra lani. Ocenjujejo, da se bo število brezposelnih v novembru, v primerjavi s preteklim oktobrom, povečalo za več kot 100 oseb oziroma za tri odstotke. S Centra za socialno delo Južna Primorska, ki pokriva enote Izola, Koper, Piran in Sežana pa poročajo naslednje: meseca oktobra 2019 je bilo do denarne socialne pomoči upravičenih 4701 ljudi, v letošnjem oktobru pa se je ta številka povzpela na 5318 upravičencev. Kot dodaja direktorica Tjaša Rodman, predvidevajo, da se bo trend še nadaljeval in, da bo v primerjavi z lanskim novembrom, število upravičencev letos večje. »Bo pa najverjetneje večje tudi od letošnjega oktobra,« zaključi.

 

Če nekako povzamemo in zaključimo z bistvom: v zadnjih mesecih se okoli nas vrti množica številk. Vlada nas vsakodnevno obteži z vsaj šestimi novimi – dnevnim številom testiranj, dnevnim številom okuženih, dnevnim številom hospitaliziranih, dnevnim številom oseb na intenzivni negi, dnevnim številom odpuščenih iz bolnišnice in dnevnim številom smrti. Nikakor ne moremo in ne smemo zaključiti, da so te številke nepomembne. A so prav tako pomembne tudi tiste, o katerih vsakodnevno ne slišimo ničesar.

 

Neja Jerebičnik

Deli novico:
Oznake: