Vnesite za iskanje

V Ameriko se vrača demokracija. Ali se res, ali pa gre za stari rek, da se zobne paste ne da vrniti v tubo, potem ko je enkrat na planem?

 

Zakaj gre? Joe Biden, izvoljeni 46. predsednik ZDA, je bil 14. decembra s strani volilnega kolidža potrjen za novega predsednika. Formalna potrditev rezultatov volitev v 50-ih zveznih državah, ki na ta način zveznemu kongresu sporočajo veljavnost rezultatov novembrskih volitev, je običajen postopek. Kongres bo z glasovanjem 6. januarja volitve 2020 dokončno zakoličil v zgodovino. Kadar volitve potekajo po pravilih na ta postopek ne obračamo pozornosti.

 

Toda to niso normalni časi in tokrat so ta, sicer zelo dolgočasni postopek, prenašale nacionalne televizije ter vsaj polovici Američanom vlivale strah v kosti. Kaj če si bo katera izmed držav premislila? Kaj če bodo člani lokalnih zakonodajnih oblasti podlegli pozivom iz Bele hiše, naj rezultate obrnejo Trumpu v korist? Ah kje pa, to je vendar nemogoče! Saj so se volivci že opredelili, glasovi pa so bili že dvakrat, ponekod celo trikrat prešteti! Saj je vse v redu! Ni, trdi en sam glas iz Bele hiše, ki ga podpira zasebna armada pravnikov ter orto konzervativci v senatu. Glasu v puščavi se pridružuje trop volkov, katerega tuljenje se razlega po vsej deželi.

 

Že naslednji dan se jih je na tisoče pojavilo na glavnih avenijah Washingtona in v mirnem pohodu z zastavami in s Trumpovimi slogani protestirali proti “ukradenim” volitvam. Ko pa je na glavno mesto Združenih držav padla noč, so najbolj divji med njimi v besu na dan so potegnili nože in lahko strelno orožje. Ti paramilitarno opravljeni nasilneži so z dolgimi bradami in razglajenimi mišicami izgledali, kot da prihajajo iz drugih časov, planetov, iz globine divjih gozdov. Oklicali so se za Proud Boys, vpili USA!, USA! in zahtevali Ameriko zase. Težko opravljeno policijo so pustili pri miru in se spravili na podpornike gibanja Black Lives Matter.

 

Donald Trump, ki je v temi varno sedel pred kaminom, luščil arašide in gledal televizijo, se je preko dneva v zaščitenem avtomobilu prevažal med svojo množico podpornikov, ki so padali v delirij. Amerika je razklana na podeželje, ki ljubi preprostost Trumpovega jezika, prežeti so z nostalgijo po obdobju suženjstva, ter urbani ameriški polis, ki upravičeno meni, da je Trump nevaren norec. Med obema poloma dialog ni možen.

 

Andrej Mrevlje

Oznake:
Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek