Vnesite za iskanje

Washington je mesto impozantnih palač, sedež ameriške civilne in vojaške oblasti, vsemogočih muzejev, galerij, parkov, ima prebivalstvo z visoko stopnjo rasne tolerantnosti, je mesto zgodovinskih bitk, ki so vodile do vzpostavitve federacije, zato je poln spomenikov, ima pa tudi pokopališče Arlington, kjer počiva sto sedemdeset tisoč Američanov, ki so umrli za domovino.

 

Pokopani so pod preprosto uniformno izklesanimi belimi kamni, postrojeni na zeleni travnati preprogi, kjer ta preprostost sporoča, da ležijo v isti grudi tudi tisti, ki so se žrtvovali za domovino. Te dni je po vzoru na Arlington zaplapolalo še eno pokopališče v Washingtonu. Gre pravzaparv za preprosto inštalacijo, ki se priklanja vojaški disciplini, saj je 678,557 zastavic zataknjenih v travnato livado pod Washingtonovim spomenikom, postrojenih po vzoru nagrobnikov v Arlingtonu. Število majhnih belih zastavic, ki zašuštijo vsakič, ko jih poboža veter, narašča z vsakim dnem, vsaj tisoč na dan.

 

Bele zastavice so posvečene žrtvam kovida v Združenih državah. Številka je pošastna, inštalacija subtilna, intimna. Ljudje prihajajo, posedajo, se sprehajajo, mnogi na zastavico, ki jo izberejo, napišejo ime osebe, ki je odšla v anonimnost z virusom. Nekaj besed v pozdrav. Drobec polemike se nahaja na samem začetku te bele planjave. V majhnem krogu, ne pa v vojaškem redu, je zataknjenih sedemindvajset zastavic, ki predstavljajo število vseh žrtev kovida v oddaljeni Novi Zelandiji. Sedemindvajset proti šeststo sedemdest tisoč! Če v Washingtonu vlada mir, ki se sklada z blagim začetkom jeseni, dežela rjovi.

 

Predsednik Biden, naveličan iracionalnih odporov proti cepljenju, je izdal ukaz o obveznem cepljenju v podjetjih z več kot sto zaposlenimi. Enako seveda velja za državne uslužbence, zdravstveno in šolsko osebje. Predsednikova pobuda je v prvih dneh izzvala silovit odpor, predvsem v tistih državah, kjer pandemija še vedno kosi med prebivalstvom. Se pravi med najbolj konzervativnimi državami, kot sta Teksas in Florida, med belim prebivalstvom in Trumpovimi sledniki.

 

Toda situacija se počasi spreminja, saj zdaj tudi nekateri najbolj zagrizeni anticepilci spoznavajo, da so necepljeni krivi za vztrajnost pandemije. Avgusta je bilo devetintrideset odstotkov Američanov še vedno necepljenih, po devetdeset odstotkov žrtev kovida v Ameriki je med ljudmi, ki niso bili cepljeni. Po Trumpovem odhodu je Bidenova administracija vročila epidemijo strokovnjakom, ki najavljajo, da je potrebna za blokado virusa devetdeset odstotna precepljenost prebivalstva. Biden ve, da mora država precepiti še osemdeset milijonov Američanov. Brez tega bo pod Washingtonovim spomenikom zmanjkalo prostora za zastavice.

 

Andrej Mrevlje

Deli novico:
Oznake: