Vnesite za iskanje

Svet žaluje za princem Philipom

Ves svet poroča, da je Princ Philip, soprog kraljice Elizabete II, danes umrl v spanju, star skoraj 100 let, in sicer slab mesec po tem, ko se je vrnil iz bolnice, kjer je bil zaradi operacije srca.

 

Iz Buckinghamske palače so zgodaj popoldan sporočili, da so v globokem žalovanju ob smrti princa. Bil je soprog z najdaljšim stažem v britanski kraljevi zgodovini, saj sta bila s kraljico Elizabeto poročena kar 74 let.

Iz kabineta premiera Johnsona so že zapisali, da je bil vojvoda Philip navdih mnogim mladim, in da se je dotaknil nešteto življenj. Skozi leta si je prislužil naklonjenost mlajših generacij, tako v Veliki Britaniji, kot tudi v državah Commonwealtha in drugod po svetu. “Svoje lastne interese je postavlja na drugo mesto, vedno je najprej poskrbel za druge. Bil je vzoren primer Krščanstva”, so zapisali iz nadškofije v Canterburyju.

Pred Buckinghamsko palačo so že spustili zastavo na pol droga, na vrata ograje pa so pritrdili tudi uradno pismo iz kraljeve družine o smrti princa Philipa. Tako pred palačo kot tudi pred gradom Windsor se zbirajo množice ljudi iz vseh koncev, ki prinašajo cvetje in se želijo pokloniti Philipu. Kljub temu vlada poziva ljudi, naj se ne zbirajo na omenjenih krajih, saj še vedno vlada pandemija.

Princ Philip in kraljica Elizabeta imata 4 otroke: najstarejši in tudi najbolj prepoznaven je 72-letni princ Charles, 70-letna princesa Anne, ki je tudi njuna edina hči, 61-letni princ Andrew, in 57-letni princ Edward.

 

Vir in foto: BBC

 

 

Deli novico:
Oznake: