Vnesite za iskanje

Tomaž Perovič: »En del Slovenije živi na okopih«

Ves čas imam občutek, da bi lahko pisal dva uvodnika. Enega za moje prijatelje, znance in sodelavce iz Ljubljane in drugega za bralce, prijatelje in znance z Obale.

 

Težko se je ne ukvarjati z demonstracijami in delovanjem policije, če živiš v Ljubljani. Zaplinjena stanovanja v središču mesta, celo na prireditvi Naj moški leta, ki je bila v času demonstracij v Kazini v Ljubljani, so vsi jokali zaradi policijskega solzivca. Nenazadnje so moji (naši) obiski Ljubljane načrtovani glede na predvidene ali nepredvidene demonstracije. Interpretacije delovanja policije kažejo na vedno globljo razcepljenost ljudi.

 

Če je za Branka Grimsa bil dan, ko je policija prvič na veliko uporabljala solzivec in vodni top, najlepši dan v zadnjih štiridesetih letih, ker je policija končno, po njegovih besedah, postala sodobna, moderna policija, je bil za marsikoga drugega (še posebej prebivalce Ljubljane in še posebej vse, ki so prepričani, da so bile demonstracije mirne in so se sprevrgle v izgrede šele po policijski akciji nad takrat še mirnimi protestniki) končen dokaz razpada demokratične Slovenije.

 

Država ali vsaj prestolnica, ki izgublja čar mirnega, varnega okolja, primernega za vzgojo naših otrok. En del Slovenije živi na okopih. Prihodnost vidi v popolni zmagi in uničenju drugega političnega pola. Gre le za popolno prevzetje vseh delov družbe s stranki podrejenimi ljudmi. Časa in volje za uporabo moči argumentov ni. Čas je za večerne vladne odloke, za iskanje krivcev za nizko precepljenost in razmah epidemije glede na trenutne politične razmere. Čas, da se postavi v kot znanstvenike, zdravnike, ustavne sodnike in strokovnjake, če niso na pravi politični liniji.

 

Volitve bodo pokazale, ali sta nam takšna družba in država všeč. Volitve bodo tudi pokazale, koliko ljudem je mar za politiko. Neopredeljenih ali prepričanih, da ne gremo na volitve, nas je ponovno skoraj polovica Slovenije, zato se mi zdi pomembno, da se ukvarjamo z vprašanji razvoja.

 

Pomembno, da se na referendumu lahko odločimo med stanovanji ali stolpnicami, da se na mestnih svetih lahko še prepiramo o takšni ali drugačni ureditvi pristanišča v Seči. Da se politično ravnotežje na Obali še skuša iskati v občinskih svetih in da je sovraštva ali izključevalnosti tukaj manj.

 

Tako je recimo bojkotiranje občinske proslave s strani ene stranke kar naenkrat še sprejemljivo politično dejanje, čeprav malo otročje.

 

Tomaž Perovič

Foto: slovenia.info

Deli novico:
Oznake: