Vnesite za iskanje

Tomaž Perovič o tem, zakaj letos nismo dobili denarja za sofinaciranje časopisa

Obalaplus je brezplačni časopis, ki ga v poštne nabiralnike vsak mesec dobi 25.000 gospodinjstev v štirih obalnih občinah. Naše uspešnosti torej ne moremo meriti po številu kupljenih izvodov. Prav zato so mnenja naših bralcev še bolj pomembna. Pogovori z bralci, telefonski klici, sporočila preko elektronske pošte, ne nazadnje tudi komentarji in odzivnost na objave na Facebook profilu in spletni strani so pomembni. Pomembni zato, ker jih pozorno poslušamo, se o njih pogovarjamo in na podlagi mnenj spreminjamo vsebino časopisa.

 

Enkrat letno se prijavljamo na razpis za sofinanciranje našega časopisa, ki ga razpiše Ministrstvo za kulturo. V razlagi, ali so nam sredstva odobrili (lani smo dobili toliko sredstev, da smo lahko pokrili nekaj manj kot polovico stroškov ene izdaje; ni veliko, ampak nekaj pa je bilo) ali ne, vedno dobimo tudi obrazložitev komisije, ki jo imenuje minister sam. V letošnji obrazložitvi tako piše, »da predlagani projekt dosega zadovoljivo kakovost, izvirnost in komunikativnost, manj pa aktualnost«. Lepa ugotovitev in seveda ne moremo biti najbolj aktualni, ker izhajamo enkrat mesečno. Potem pride še lepša ugotovitev: »Projekt naj bi realiziralo 11 avtorjev, pri čemer prijavitelj reference izkazuje za vse navedene avtorje, med katerimi so renomirana imena slovenske medijske krajine.« Še lepše. In to je mnenje članov komisije, ki predstavljajo državo (oziroma bolj poglede stranke SDS) oziroma njihov pogled na to, kateri mediji si zaslužijo nekaj državne pomoči in kateri ne. V nadaljevanju pa zapišejo še, da smo »manj pomembni za uresničevanje pravice do javnega obveščanja in objektivne obveščenosti.« In potem še, da je »projekt nepomemben z vidika zagotavljanja rednega in objektivnega ter uravnoteženega predstavljanja političnega delovanja in stališč raznih organizacij in posameznikov, zlasti politične pozicije in opozicije.«

 

  1. In torej obljubljamo, da se bomo izboljšali. Po vsakem članku, ki pripoveduje o receptih, bomo vprašali še za mnenje pozicijo in opozicijo, da bo recept tudi objektivno dober. Ko bomo opisovali dosežke posameznikov, ki pomembno prispevajo h kvaliteti našega življenja (pa naj bodo to Bojanini veliki pogovori ali Klarini portreti pomembnih posameznikov iz Obale), bomo zagotovo vprašali še za mnenje pozicije in opozicije, da bomo lahko dobili objektivno mnenje. Tudi v rubriki, kjer razkrivamo urbane mite s pomočjo strokovnjakov, bi bilo dobro imeti mnenje pozicije in opozicije, saj bi le tako lahko dobili objektiven pogled na stvarnost.

 

Skratka, po pogledu naše države si noben medij ne zasluži državne pomoči, če ne predstavlja mnenja političnih strank, ki bi naj bile edine, ki omogočajo objektiven pogled na sedanjost. Za naš časopis precej »neumne« ugotovitve in obljubljamo, da se jih ne bomo držali. Prepričani smo, da ljudje, ki nastopajo v našem časopisu, pripovedujejo pomembna in jasna mnenja o različnih temah, ki nas zanimajo. Prepričani smo tudi, da prav z objavljanjem njihovih mnenj tudi prispevamo k lepšemu življenju na Obali. Aja, še to. Seveda letos na razpisu nismo bili uspešni.

 

Tomaž Perovič

Deli novico:
Oznake: