Vnesite za iskanje

Tags: ,

Tri regate in 1000 jadralcev v Izoli, Kopru in Portorožu v velikonočnem tednu

V velikonočnem tednu smo na morju izpred slovenske obale lahko prešteli kar tisoč jadralcev na treh regatnih poljih – izpred Kopra, Izole in Portoroža, ki so se za najboljše uvrstitve v konkurenci mladinskih, prehodnih in olimpijskih razredov borili v pestrih vremenskih razmerah. Cvetoča in prebujajoča se narava je tako v tisočcvetnem šopku belih jader dobila ogledalo na morju.

Že 33. spomladanski pokal v Izoli uspešno zaključen

Po dveh s koronavirusom zaznamovanih letih je bila letos uspešno je končana 33. izvedba spomladanskega pokala – Izola spring cup, ki je med 15. in 17. aprilom 2022 v organizaciji Jadralnega kluba Burja v Izoli privabila 260 jadralcev iz devetih držav v razredih ILCA 7, ILCA 6 in ILCA 4 ter 420.

Letos je bilo presenetljivo dobro, nismo pričakovali toliko jadrnic, tako da nas je organizacijsko kar presenetilo. Zelo dobro smo sodelovali s hoteli San Simon, ki se jim moram resnično zahvaliti, in z občino Izola, ki nam je pomagala tako finančno kot prostorsko, dovolili so nam uporabo dodatnega prostora na obali za logistko. Posebej pa bi izpostavil naše člane, prostovoljce in organizacijski odbor – kar 40 ljudi je dalo vse od sebe, da so res vrhunsko izpeljali to regato. Jadralci so tu že od petka, tako da so imeli odlične pogoje za jadranje vsak dan. Prvi dan regate je prinesel lep maestral, pihalo je idealno, med 10 in 15 vozlov hitrosti, drugi dan je prišla burja s 15 do 20 vozlov, zadnji dan pa je bilo preveč vetra za jadranje, tako da smo uspešno zaključili,” je povedal predsednik JK Burja Vasilij Žbogar.

Skupni zmagovalec spomaldanskega pokala v razredu ILCA 7 je Matej Valič (JK Jadro Koper), drugi je bil Avstrijec Christoph Marsano in tretji Italijan Francesco Altran med 21 tekmovalci v tem razredu.

V razredu ILCA 6 je skupaj nastopilo 62 tekmovalcev, med njimi je bil na 3. mestu Luka Zabukovec z najboljšo slovensko uvrstitvijo, med dekleti pa je bila najboljša Slovenka Lana Vidmar na 5. mestu (oba JK Jadro Koper).

V razredu ILCA 4, ki je štela tudi za kriterijsko regato med mladinci, je bil med 45 tekmovalci najboljši slovenski predstavnik Svit Dujmovič Šterpin (JK Pirat Portorož), ki je končal kot 2. skupno. Med prvo deseterico so bili še Peter Koprivec (JK Burja), ki je bil skupno na 5. mestu, na 8. mestu skupno je končala kot najboljša med dekleti iz Slovenije Zala Vidmar ter na 9. mestu skupno Tarin Pečar (obe JK Jadro Koper).

V razredu 420 je med 64 posadkami skupno zmagala slovenska posadka, v kateri jadrata Martin Fras in Mija Škerlavaj (JK Pirat Portorož).

fotografije: Katerina K

Poročilo in rezultati:

https://www.jzs.si/ze-33-spomladanski-pokal-v-izoli-uspesno-zakljucen/

Dva pokala slovenskima posadkama na 29er Eurocup v Kopru

Zadnji dan na regati evropskega pokala 29er v Kopru iz varnostnih razlogov zaradi premočnega vetra niso jadrali, a skupno je bilo v štirih dneh uspešno speljanih 12 plovov v različnih pogojih, od lahkega srednjega pa do zelo močnega vetra. Na regati je sodelovalo 76 posadk iz 12 držav. Najmlajši udeleženec je imel 12, najstarejši pa 52 let. Prvo mesto je osvojila italijanska posadka Zeno Marchesini in Carlo Vittoli. Tekmovanje sta uspešno zaključili tudi edini domači posadki.

  • 2. mesto ženske – posadka Alja Petrič in Katja Filipič
  • 3. mesto fantje do 17 let – posadka Maj Petrič in Valentin Štravs.

Eurocup Koper 2022 je tretja zaporedna regata od desetih, ki so letos predvidene v Evropi. Gre za serijo regat razreda 29er z najvišjo evropsko konkurenco v tem razredu, konec sezone pa se proglasi najboljše jadralce v celi seriji.

fotografije: Uroš Kekuš Kleva

Poročilo in rezultati:

https://www.jzs.si/dva-pokala-slovenskima-posadkama-na-29er-eurocup-v-kopru/

Deli novico:
Oznake: