Vnesite za iskanje

Turistični novinarji Slovenije so se včeraj zbrali na društveni trgatvi pri vinarju Rodici v Truškah pri Marezigah. Marinko Rodica je častni član društva turističnih novinarjev in na njegovem posestvu so leta 2015 zasadili društveno trto refoška. Trta je izjemno dobro obrodila. Poleg okusnih fužov s tartufi ter vin, so imeli možnost poskusiti še ekološko pripravljeno žganico iz tropin po blagovno znamko Trapa, s katero se ukvarja sin lastnika, Aleš Rodica. Pojasnil je sam pomen besede trapa, ki v tem delu Istre pomeni žganico, zato je bila tudi takšna izbira imena za njihovo žganico.

Marinko Rodica jih je popeljal čez svoje vinogradniško posestvo ter jim pokazal univerzitetni vinograd ter posledice vdora divjih svinj v vinograde. Divjih svinj ne ustavi niti ograja, škodo pa povzročajo predvsem zato, ker pojedo grozdje. Zaradi tega so vinarji ob precejšen pridelek grozdja.

Na posestvu imajo sicer na 15 hektarjih kar 60 tisoč trt, zasajenih predvsem z avtohtonimi sortami refoška, malvazije in rumenega muškata ter drugih, merlota, cabernet sauvignona, syraha in sivega pinota. Leta 2006 so pristopili v ekološko kontrolo in po treh letih prejeli certifikat za ekološko pridelano grozdje, leta 2012 pa še za ekološko pridelano vino. Zato tudi pridelava grozdja poteka s pravili ekološkega kmetovanja, ki temelji na gospodarjenju v sožitju z naravo.

 

Zemljišča, na katerih so zasadili vinograde, so bila zadnjih 50 let zaraščena. Na njih se nikoli ni uporabljalo umetnih gnojil ali škropiv.

Deli novico:
Oznake: