Vnesite za iskanje

Uporaba električnega vozila v zasebne namene brez bonitete

O uporabi električnega vozila v zasebne namene smo se pogovarjali s direktorjem računovodskega servisa Pristar Hinkom Kašnikom. Pojasnil je, da je od januarja 2022 jna podlagi prenovljenega zakona o DDV dovoljeno odbijati DDV od električnih vozil, če ga podjetje kupi za poslovne namene in so brez izpustov ogljikovega dioksida. »Njihova vrednost z vključenim obračunanim DDV in drugimi dajatvami ne sme preseči 80.000 EUR. Pravica do odbitka DDV velja tudi za nabave določenega blaga (goriva, maziva in nadomestni deli) in storitve, vezane na ta motorna vozila«, je razložil direktor Pristarja.

 

Kot je pojasnil, v to kategorijo spadajo : (1) druga vozila samo z električnim pogonskim motorjem ter (2) motorna kolesa (tudi mopedi), kolesa in podobna vozila s pomožnim motorjem, z bočno prikolico ali brez nje, ter bočne prikolice, z električnim pogonskim motorjem (dvokolesa, trikolesniki in štirikolesniki, s pedali, s pomožnim električnim motorjem s trajno nazivno močjo do vključno 250 W).

 

Izpostavil pa je, da zaradi, v marcu 2022, prenovljenega zakona o dohodnini odslej velja, da se lahko takšen avtomobil uporablja tudi v zasebne namene – brez bonitete. »Ne glede na to, ali je električni avto vreden 40 ali 140 tisoč evrov uporabnik službenega električnega avtomobila nima bonitete in zato ne plača dohodnine na uporabo vozila«, nadalje razloži Kašnik.

 

Opozarja pa pri obračunu DDV-ja: »Kljub obema spremembama zakona, pa mora podjetje za del uporabe v zasebne namene obračunati DDV. Če ne bo kakšnih naknadnih sprememb, se davčna osnova izračuna tako, da se število kilometrov, opravljenih s službenim vozilom za zasebne namene, pomnoži z zneskom kilometrine (v višini davčno priznanega odhodka v skladu z zakonodajo s področja dohodnine). Torej se število kilometrov pomnoži z 0,37 EUR, od pridobljenega zneska pa se plača DDV.«

 

Po njegovih besedah bo torej še vedno potrebno uporabljati evidence in paziti na pravočasne obračune.V kolikor pa ste električno vozilo v poslovne namene kupili pred uveljavitvijo zakona se posvetuje s svojim svetovalcem oz. računovodjo.

Deli novico:
Oznake: