Vnesite za iskanje

Uporabite te 3 kuhinjske odpadke, in si naredite kompost

Uporabite kuhinjske in vrtne odpadke, in si naredite kompost. Kompost počasi sprošča hranila, kar pomeni, da lahko dobro kompostiran vrt traja leto ali dve, ne da bi bilo treba ponovno uporabiti gnojilo. Pomaga tudi tlom, da zadržijo vlago, kar je bistvenega pomena za uspevanje zelenjavnih vrtov med vročimi in suhimi poletji. Ne glede na to, kaj pridelujete, bodo ta gnojila poskrbela, da bodo vaši vrtovi uspevali!

 

  • Kavna usedlina se uporablja za veliko različnih stvari, med drugim tudi kot gnojilo. Borovnice, rododendron, vrtnice in paradižnik najbolje uspevajo v kislih tleh. Reciklirajte usedline kave, da boste lažje zakisali tla. To lahko storite tako, da uporabljeno usedlino potresete po površini zemlje, ali pa skuhate “kavo”, ki jo nalijete na svoje vrtove. Za pripravo vrtne kave do enega tedna namakajte do šest skodelic izrabljene kavne usedline, nato pa z njo zalijte rastline, ki jim pašejo kisla tla.

 

  • Apno na vrtu ima veliko prednosti – predvsem pomaga pri zniževanju kislosti tal za rastline, ki je ne marajo, in rastlinam zagotavlja veliko kalcija, ki je bistveno hranilo. Apno je povsem naravno gnojilo, ki ga lahko kupite v vrtnem centru, če pa raje prihranite nekaj denarja, obstaja enak, a ugodnejši način za gnojenje vaših rastlin. Operite jajčne lupine, zdrobite in jih uporabite na svojem vrtu.

 

  • Banane jemo, ker vsebujejo kalij. A rade ga imajo tudi vrtnice. Kako uporabiti bananine olupke kot gnojilo? Preprosto jih zakopljite v luknjo ob grmu vrtnic, kjer bodo delovale kot naravni kompost. Ko vrtnica zraste, olupke zakopljite v zgornjo plast zemlje. Oba pristopa bosta zagotovila prepotreben kalij za pravilno rast rastline.

 

Deli novico:
Oznake: