Vnesite za iskanje

V Portorožu so včeraj uradno otvorili Olimpijski referenčni športnomedicinski center

I

Na terasi Mystica s pogledom na Piranski zaliv, je včeraj potekala novinarska konferenca na temo slavnostne otvoritve Olimpijskega referenčnega športnomedicinskega centra v Termah Portorož. Terme Portorož, ki se ponašajo z dolgoletno tradicijo zdravljenja s petimi zdravilnimi faktorji, ki izhajajo iz naravnega okolja, storitvami rehabilitacije in fizioterapije ter bazeni s termalno in ogrevano morsko vodo, so z nazivom Olimpijski referenčni športnomedicinski center, ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije, osvojile nov mejnik.

Na novinarski konferenci so sodelovali: predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije g. Bogdan Gabrovec, vodja ORŠMC v Termah Portorož – doc. dr. Marko Vidnjevič, direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra – dr. Radoslav Marčan, spec. ortoped., doc. dr. Petra Zupet, spec. med. športa, dela in prometa ter dr. Samo Novak, spec. ortoped.

Storitve Olimpijskega referenčnega športnomedicinskega centra v Termah Portorož bodo po novem zajemale: preventivne aktivnosti, celostno oskrbo športnikov, storitve rehabilitacije ter po operativne obravnave. Medical Center v sklopu Term Portorož sicer že vrsto let izvaja dejavnost fizioterapije, tudi za napotene paciente s strani ZZZS. Olimpijski referenčni športnomedicinski center v Termah Portorož, v sodelovanju z Ortopedsko bolnišnico Valdoltra, Splošno bolnišnico Izola, Zdravstvenim domom Lucija, Olimpijskim komitejem Slovenije in osebnimi zdravniki športnikov bo odslej nudil sistemsko reševanje zdravstvenih težav vrhunskih in rekreativnih športnikov ter strokovno in hitro medicinsko obravnavo športnikov. Slednje z namenom dolgoročnega okrevanja in izboljšanja športnega performansa ter zdravja mladih športnikov, ne glede na to ali gre za vrhunske športnike ali rekreativce.

Po besedah predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, g. Bogdana Gabrovca,  je »v Sloveniji registriranih 1200 vrhunskih športnikov, 6000 pa jih je takih, ki tekmujejo na mladinskem nivoju in so prepuščeni iznajdljivosti klubskih okolij«. Tovrstni Olimpijski referenčni športnomedicinski centri predstavljajo sistem v katerega so vključeni tako zdravniki strokovnjaki za posamezne področja kot športni trenerji ter so most do uspešne športne kariere. Nad projektom je bil navdušen tudi direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra dr. Radoslav Marčan, spec. ortoped.: »Danes se uresničuje nekaj, o čemer sem sanjal več kot 30 let.«

Po mnenju doc. dr. Petre Zupet »profesionalno ukvarjanje s športom še ne pomeni zdravega življenja«, zato je potrebno v življenju športnika poskrbeti tudi za uravnotežen program regeneracije, prehrane, rehabilitacije po poškodbah in počitka.

Najjužnejše slovensko termalno zdravilišče ponuja veliko možnosti tudi za slednje – kakovostno sprostitev telesa in duha ob morju. Neposredna bližina morja, številne kolesarske in sprehajalne poti na zdravilnem morskem zraku ter okusna, hranljiva in z vitamini polna, mediteranska hrana so kot nalašč za razbremenitev športnikov in priprave na športna tekmovanja. V Termah Portorož so, kot pravijo, »odprti za vsakega športnika«. Vodja ORŠMC v Termah Portorož, doc. dr. Marko Vidnjevič je ponosen na sodelovanje z Ortopedsko bolnišnico Valdoltra ter Olimpijskim komitejem Slovenije. Po njegovem mnenju je »združitev specifičnih, praktičnih in interdisciplinarnih znanj«, ključ do uspešnega sodelovanja.

Včerajšnje slavnostne otvoritve se je, poleg slovenske zdravniške stroke, udeležilo tudi nekaj tujih zdravnikov specialistov ortopedije ter medicine športa, dela in prometa ter drugih posameznikov, ki se ukvarjajo z rehabilitacijo profesionalnih in rekreativnih športnikov. Med vidnimi tujimi gosti se je slavnostne otvoritve udeležil Prof. dr. Mario Sturla, predsednik evropske zdravniške komisije, specialist na področju interne medicine, športne medicine in medicine dela in zdravnik Boksarske zveze Italije, dr. Giovanni Pietro Salvi, direktor rehabilitacijskega centra na kliničnem inštitutu Quarenghi v Termah San Pellegrino, dr. Anna Maria Quarenghi, direktorica fizioterapevtskega centra na kliničnem inštitutu Quarenghi v Termah San Pellegrino, dr. Luca Pacciolla, partner Združenja športnih zdravnikov Italije, zdravnik Boksarske zveze Italije in dr. Italo Guido Ricagni, specializiran na področju športne medicine, zdravnik Boksarske zveze Italije.

Deli novico:
Oznake: