Vnesite za iskanje

Ob zaključku slovenskega predsedovanja Jadransko-jonski iniciativi je bila včeraj sprejeta Izolska deklaracijo, ki poudarja evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, je povedal slovenski zunanji minister Anže Logar.

 

Po poročanju medijev, Slovenija zaključuje svoje tretje predsedovanje Jadransko-jonski iniciativi. Minister Logar je v okviru foruma gostil zasedanje zunanjih ministrov držav članic jadransko-jonske regije, na katerem so sprejeli t. i. izolsko deklaracijo, ki izpostavlja glavne dosežke minulega leta in poudarja evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Deklaracija “izraža našo medsebojno podporo regiji in njeni stabilnosti, napredek na področju reform, trajnostni gospodarski razvoj in krepitev političnega dialoga”. Cilj Slovenije pri tem je ustvariti okolje, ki bo Zahodnemu Balkanu omogočilo razvoj na poti k članstvu v EU, je dodal Logar. Ob tem je izpostavil tudi strateško usmerjenost proti zeleni povezljivosti ter aktivno vključevanje mladih, še povzemajo mediji.

Oglasila se je tudi evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira, ki je poudarila posebne izzive, s katerimi se soočamo, od covida-19 in z njim povezanih težav do njihovega vpliva na evropska gospodarstva. Kot je izpostavila, je pri izzivih potrebno razmišljati strateško in definirati, kam želimo. Prav v tem smislu pa bo Izolska deklaracija predstavljala smernico za prihodnost. Pri tem bo po njenem pomembno tudi vključevanje vseh deležnikov.

Državna sekretarka službe vlade za evropsko kohezijsko politiko in razvoj Monika Kirbiš Rojs je ob tem navedla, da bodo stebre strategije za okrevanje povezali s prednostnimi nalogami na nacionalni ravni ter z makroregionalno strategijo, še pišejo mediji.

Virtualno je udeležence pozdravila tudi Olta Xhacka, zunanja ministrica Albanije, ki bo danes od Slovenije prevzela predsedovanje Jadransko-jonski iniciativi.

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, bo slovensko predsedovanje prvič podelilo častni naziv ambasador makroregionalnih strategij Vetrnica odličnosti šestim posameznikom sodelujočih držav, predstavnikom civilne družbe, ki največ prispevajo k širitvi makroregionalnega sodelovanja. Podelili bodo tudi nagrade najboljšim mladim, ki so se udeležili vseregijskega tekmovanja v podjetniških idejah.

 

Foro: GOV

Deli novico:
Oznake: