Vnesite za iskanje

Vikend v znamenju Praznovanja izolske legende

Obeležitev legende o beli golobici so Izolani praznovali kot svoj krajevni praznik kar 448 let, od leta 1380 do 1828, ko so ga krajevne oblasti ukinile. Zgodba je nastala v spomin na daljni 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zaradi skrbi pred vdorom Genovežanov v mesto zatekli k molitvi v cerkev. Bela golobica je od tam poletela nad ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver, izolski zavetnik, zakril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici, prepričano, da leti blizu kopnega, a jih je ta usmerila daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev ter iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so si Izolani za svoj grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu.

Praznično dogajanje se je pričelo že včeraj s predstavitvijo knjige Il duomo di Isola d’Istria Daniele Tomšič v Manziolijevi palači.

 

V soboto bo v parku Pietro Coppo od 11. do 17. ure potekal Praznik kostanjev in mladega vina. Za glasbeni program bodo poskrbeli člani Društva harmonikarjev Izola, Kompanija Izolana, MoPZ Delfin Izola in Trio lipa.

 

V parku bodo od 11. do 13. ure potekale tudi ustvarjale delavnice za otroke, medtem ko boste ob 20. uri lahko prisluhnili koncertu skupine Mandolinistica Capodistriana v cerkvi Marije Alietske.

 

V nedeljo od 11. do 17. ure bo na nekdanjem carinskem pomolu potekalo Praznovanje izolske legende. V mesto bodo priplule barke Društva starih bark Izola

 

V okviru istrske tržnice bodo obiskovalcem na voljo domači pridelki, razstavljene bodo risbe izolskih osnovnošolcev na tematiko legende o beli golobici, ki ji bodo lahko obiskovalci prisluhnili ob 11.30 ob pripovedi Kristine Menih.

 

Opoldne bo za glasbeni program poskrbela skupina Vruja, ki ji bo sledil Trio Lipa. Tudi v nedeljo, natančneje od 11. do 13. ure, bodo potekale ustvarjalne delavnice za najmlajše. Vikend bo sklenil literarnozgodovinski večer Legenda o Svetem Mavru v izvedbi skupine SI Dante Alighieri.

Deli novico:
Oznake: