Vnesite za iskanje

Naša sodelavka, novinarka in urednica spletnega portala www.obalaplus.si Petra Mežnarc v mesecu marcu odpotuje v Gambijo na prav posebno misijo, na prostovoljno delo. Pred časom se je namreč pridružila projektu botrstva, kjer pri šolanju finančno pomaga 10-letnemu dekletu iz Gambije.

 

Zakaj si se odločila za botrstvo?

Že dolgo časa sem razmišljala, da bi postala botra otroku v Afriki in to sem tudi uresničila. Postala sem botra 10-letni deklici Maimuni iz Gambije. Otroci v Gambiji imajo slabe možnosti za izobrazbo, predvsem zaradi revščine, v kateri odraščajo. Šole so sicer brezplačne, vendar morajo starši plačati obvezne šolske uniforme in šolske potrebščine, kar pa dostikrat pomeni prevelik strošek. Za društvo Za otroke sveta sem se odločila zaradi transparentnosti. Vsak mesec nakažem 17 evrov in ta denar pride v roke družini otroka. Enkrat na leto septembra in ob pričetku botrstva je potrebno plačati enkratni prispevek v višini 45 evrov za šolnino. S tem denarjem se resnično zelo spremeni kvaliteta življenja otroka in na ta način ima otrok možnost izobrazbe in nekoč tudi dela. Najbolj mi je pa všeč to, ker gre lahko vsak boter svojega varovanca kadarkoli obiskati in se tako na lastne oči prepriča, da ta denar res pride do njih in vidi, koliko jim ta pomoč pomeni. To je tudi eden izmed razlogov, da grem v Gambijo.

Ali je kakšen poseben razlog za botrstvo deklice in ne fanta?

Razlog je predvsem v tem, da morajo deklice že kot majhne punčke pomagati materam pri gospodinjskih opravilih, ki so izključno na ženskih plečih. Tako morajo pomagati pri kuhanju, pospravljanju in pranju oblačil za vso družino. Velikokrat je tudi to razlog, da dekleta ne gredo v šolo.

 

Kmalu odhajaš na prostovoljno delo v Gambijo. Kaj bo tvoje delo?

Sredi marca se odpravljam tja. Prvi razlog je, da spoznam svojo varovanko. Da vidim, v kakšnih razmerah živi z družino in da se prepričam, ali denar res pride do njih. Drugi del tega potovanja pa bo namenjen prostovoljnemu delu. Društvo Za otroke sveta namreč omogoča opravljanje prostovoljnega dela na različnih področjih, na področju izobraževanja, fotografije in medijske produkcije, novinarstva, informatike, varovanja želv, dela v laboratoriju in bolnišnici. Sama bom sodelovala pri novinarstvu v kombinaciji z delom v vrtcu.

Kako si pa v stikih z njo? Te ona pozna?

Po naključju sem preko couchsurfinga (spletna stran za popotnike) spoznala nekoga, za katerega se je izkazalo, da je učitelj na njeni šoli. Takoj naslednji dan jo je poiskal, preveril je, če ve, da ima botra. Deklica je potrdila, vendar pa ni vedela za koga gre. Pokazal ji je mojo sliko in ji povedal, kdo sem. Sedaj me pa vsako soboto kličeta preko videa in tako imam možnost, da jo bolje spoznam.

Zbiraš tudi prostovoljne prispevke za otroke v Gambiji. Zakaj si se za to odločila?

Tako je. Za zbiranje prispevkov sem se odločila, ker želim pomagati društvu pri pomoči otrokom. Humanitarno društvo Za otroke sveta deluje že od leta 2012. Začeli so s programom botrstvo, v tesni povezavi s tem pa se je razvila tudi ideja o programu Potuj kot prostovoljec. Leta 2014 so izvedli prvi poletni tabor, leta 2016 so z zbranimi donacijami kupili zemljo za izgradnjo največjega projekta do sedaj, in sicer karierno- izobraževalnega centra. Moja želja je, da bi z denarjem zgradili še več učilnic in omogočili šolanje še preostalih otrok, katerih starši si tega ne morejo privoščiti.

 

Vaše dragocene prispevke lahko nakažete na:

 

DRUŠTVO ZA OTROKE SVETA Kunaverjeva ulica 9, 1000 Ljubljana IBAN: SI 56 2900 0005 0687 692 SWIFT/BIC: BACXSI22

Račun odprt pri Unicredit Banki REFERENCA: SI 99

NAMEN NAKAZILA: OBALA POMAGA OTROKOM V GAMBIJI

KODA NAMENA: CHAR

 

Anja Vertnik

Deli novico:
Oznake: