Vnesite za iskanje

Začenja se nacionalna preventivna akcija #VarnoZMotorjem

Policisti bodo v tednu od 5. do 11. aprila 2021 po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike enoslednih motornih vozil. Začenja se namreč nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Tovrstne nadzore bodo izvajali tudi kasneje, med celotno motoristično sezone, od marca do oktobra. Policijski upravi Nova Gorica in Kranj pa bosta pri tem sodelovali z italijansko in avstrijsko policijo.

 

Poziv vsem motoristom in mopedistom: vozite previdno!

Ker smo v obdobju, ko veljajo številni ukrepi za zajezitev epidemije, policija skupaj z agencijo poziva tudi k doslednemu spoštovanju odlokov. Če že morate na nujno pot, v prometu ravnajte samozaščitno, ne precenjujte svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujte razmer na vozišču. Na začetku motoristične sezone je namreč asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Pomembno se je tudi zavedati, da vaše sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta. Zato nikar ne preskočite priprav, začnite počasi.

Preberite si tudi 6 motorističnih zapovedi , namenjenih tako začetnikom kot tudi bolj izkušenim motoristom.

 

Tudi ostali vozniki motornih vozil, pazite na motoriste

Ostale voznike motornih vozil pozivajo k dodatni pozornosti na cesti, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu. Poleg tega so zaradi ozke silhuete pogosto slabše vidni in jih je možno kaj hitro spregledati. Pri premiku vozila se zato dobro prepričajte, da imajo prosto pot, predvsem pa bodite spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših.

 

Aktivnosti policistov v tednu od 5. do 11. aprila 2021

  • Nadzor in dosledno ukrepanje zoper večkratne kršitelje cestnoprometnih predpisov – voznike enoslednih motornih vozil
  • Meritve hitrosti z merilniki hitrosti in nadzor nad upoštevanjem prometnih pravil
  • Kontrola tehnične brezhibnosti enoslednih motornih vozil
  • Preverjanje psihofizičnega stanja voznikov enoslednih motornih vozil
  • Izvajanje aktivnosti ob javnih prireditvah, ki jih organizirajo moto klubi (v primeru izboljšanja epidemiološke slike v državi)
  • Sodelovanje pri preventivnih aktivnostih (v primeru izboljšanja epidemiološke slike)

Policijske uprave bodo promet enoslednih vozil nadzirale ob svojem rednem delu. Nadzor bodo policisti izvajali predvsem na cestnih relacijah, ki jih motoristi pogosto uporabljajo za vožnjo. Če bodo zasledili neočiščeno ali poškodovano cestno infrastrukturo, ki bi lahko ogrožala udeležence cestnega prometa, bodo o tem obveščali vzdrževalce cest. Poleg tega bodo skozi celotno motoristično sezono izvajali nadzor, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa pa tudi preventivne aktivnosti (kolikor bo to mogoče, glede na potek epidemije).

 

Vir in foto: Policija

Deli novico:
Oznake: