Vnesite za iskanje

Fakulteta za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani je vodilna izobraževalna in znanstveno raziskovalna ustanova na področju pomorskih, prometnih in logističnih ved v regiji, priznana tudi v mednarodnem okolju. Je odskočna deska do številnih zanimivih in dobro plačanih poklicev, ki so med najbolj perspektivnimi v EU.

 

Dodiplomski študijski programi:

UN – Tehnologija prometa in logistika

VS – Prometna tehnologija in transportna logistika VS – Ladijsko strojništvo

VS – Navtika

 

Izr. prof. dr. Peter Vidmar, dekan Fakultete za pomorstvo in promet, nam je povedal, da so bili letošnji informativni dnevi zagotovo bolj posebni in drugačni kot so jih vajeni. »Potekali so izključno online, vendar po prvih ugotovitvah niso bili nič manj učinkoviti, saj se jih je udeležilo kar precejšnje število bodočih študentov«. Ob tem je priznal, da je bilo več dela v sami logistiki, na kakšen način prikazati in predstaviti fakulteto. Zato so se odločili, da odprejo različne kanale, kjer so se lahko dijaki povezovali na različne delavnice ali klepetalnice, »skratka tisto, kar jih je vsebinsko bolj zanimalo. Glede na programe, vsebine, ki so jih zanimale. Če je nekoga zanimala možnost izmenjav, smo imeli klepetalnico tudi na to temo«.

 

Dekan priznava, da so dijaki bistveno boljše pripravljeni na online način dela kot profesorji, »ampak mislim, da smo se vsaj v tem času, kar traja epidemija, tudi mi zelo dobro naučili in ponudimo dijakom in študentom tisto, kar oni pričakujejo.«

Kaj jih je najbolj zanimalo?

»Tisti, ki pridejo na informativne dneve, so pogosto že skoraj odločeni, oziroma že vedo, kaj jih zanima. Pretežno jih zanima način študija, zanima jih način vključenosti v predmete. Zanima jih tudi kakšni so predmeti, ali je študij težak. Bolj kot od nas, takšne informacije dobijo od študentov, ki jih tudi vključimo v informativne dneve in ti na sproščen način povedo, kako je študirati pri nas. Prve prijave potekajo že v marcu. Za nas so pomembne, saj so pokazatelj tega, koliko študentov se bo vpisalo na fakulteto.«

 

Kako pa je z namestitvijo študentov? Ali jim fakulteta pomaga pri tem?

Fakulteta zaenkrat še nima svojih kapacitet, delamo na tem, da bi vsaj nekaj malega pridobili. Upam, da se bo to zgodilo v roku leta ali dveh. Trenutno je to urejeno s strani študentskih domov in zasebnikov s koncesijo. Cena pri zasebnikih ni tako visoka. Življenje na Obali je verjetno malo dražje, so pa druge prednosti.

Za srednjo pomorsko šolo vemo za slavni krst prvih letnikov. Kako je pa na fakulteti?

Srednja šola ima to tradicijo, fakulteta tega ni nikoli izvajala. Ne glede na to, pa se v sklopu študija in vaj, ki se veliko izvajajo na vodi, še mnogokrat krstijo.

 

Kako potekajo predavanja v času ukrepov?

Predavanja v času ukrepov potekajo online. Prav tako izpiti. Počakali smo z nekaterimi laboratorijskimi vajami, ki jih bomo izpeljali po sproščanju ukrepov.

Za naslednje študijsko leto pa posodabljate program?

Tako je, z naslednjim študijskim letom posodabljamo program ladijskega strojništva, ker želimo naredili več kopenskega strojništva. Že vsa leta namreč opažamo, da veliko število naših strojnikov dela v gospodarstvu, v proizvodnji, v različnih strojniških panogah. Zdi se nam pomembno, da jih na to pripravimo. Naša želja je, da s strojništvom pokrijemo obalni del, saj je naslednja možnost študija šele v Ljubljani.

 

Fakulteta se lahko pohvali tudi s številnimi obštudijskimi dejavnostmi. Kot je povedal dekan Vidmar, se fakulteta zaveda, da je le v zdravem telesu zdrav duh, zato vzpodbuja številne športne aktivnosti. Najbolj tradicionalna dejavnost je veslanje, uspešni so tudi njihovi jadralci, ki tekmujejo z jadrnico Solarijo, dolžine 10 metrov. Tudi študentje, ki imajo radi odbojko, nogomet ali košarko, se lahko vključijo v študentske ekipe.

 

Petra Mežnarc

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: