Vnesite za iskanje

Zaključena preiskava davčne utaje

Kriminalisti  sektorja  kriminalistične policije Policijske uprave Koper so konec septembra na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper 37-letnega državljana Slovenije, doma iz Novega mesta, in 32-letno državljanko Slovenije, z območja Kopra, ter družbo, katere zastopnika sta bila osumljena. Ovadena sta bila zaradi utemeljenega suma  storitve kaznivega dejanja Davčna zatajitev, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let, ter za kaznivega dejanja Ponareditve ali uničenja poslovnih listin, za kar je zagrožena zaporna kazen do dveh let.

 

Kriminalisti so pričeli preiskovanje kaznivih dejanj na podlagi ovadbe FURS-a, kriminalistično preiskavo pa je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo iz Kopra. Pri preiskavi kaznivih dejanj je bilo ugotovljeno, da sta 37-letni osumljenec in 32-letna osumljenka, kot direktorja lastne družbe, v drugi polovici leta 2018 odrejala računovodji knjiženje skupno petih prejetih računov druge družbe iz območja Maribora, katere lastništvo je bilo v začetku leta 2018 preneseno na državljana Srbije.

 

Ti računi so vsebovali lažne podatke oziroma so prikazovali lažne posle in sta jih osumljena z namenom utaje davka na dodano vrednost (DDV) uveljavljala v mesečnih davčnih obračunih ter tako dosegla nižjo obveznost za plačilo DDV. S tem sta storila kaznivo dejanje Ponareditev ali uničenje poslovnih listin. S storitvijo kaznivih dejanj davčne zatajitve sta osumljena svoji družbi omogočila utajo DDV v obliki neplačanega DDV, v skupnem znesku več kot 75.000 evrov.

Deli novico:
Oznake: