Vnesite za iskanje

Fakulteta za pomorstvo

 

Pravijo, da je vsaka kriza pravzaprav priložnost. Izkoristite svojo priložnost in se v teh kriznih časih odločite za študij prometa, logistike ali pomorstva.

 

Tokrat smo se o študiju na Fakulteti za pomorstvo in promet pogovarjali s prof. dr. Elen Twrdy, predstojnico Oddelka za tehnologijo prometa, ki je predstavila programe fakultete ter prednosti študija pri njih. Posebej je izpostavila najbolj popularne smeri študija ter pojasnila možnosti zaposlitve njihovih diplomantov.

Kakšna znanja pridobijo študentje med študijem na vaši fakulteti? Katere so prednosti študija pri vas?

Študij na FPP vam omogoča pridobitev znanj, ki so danes potrebna za zaposlitve v pomorstvu ter v transportno logističnem sektorju in za raziskave v tem sektorju. To je zelo zanimiv študij, kjer se prepletata teorija in praksa. FPP ima dva oddelka – Oddelek za pomorstvo in Oddelek za tehnologijo prometa. Na Oddelku za pomorstvo imamo visokošolska študijska programa Navtike in Ladijskega strojništva. Na Oddelku za tehnologijo prometa imamo ravno tako dve študijski smeri in sicer Tehnologija prometa in logistika, ki je univerzitetni študij ter smer Prometna tehnologija in transportna logistika, ki je visokošolski študij.

 

Profesorji sodelujemo na različnih konferencah in simpozijih doma in po svetu, ter tako spoznavamo druge univerze, profesorje, raziskovalce in njihova dela. Veliko profesorjev predava tudi v tujini in tuji profesorji predavajo na FPP, s čimer dosežemo izmenjavo znanj in izkušenj. Študentom omogočamo pridobitev štipendij za obiske na tujih univerzah, tako v okviru Erasmus izmenjave, kot ostalih instrumentov izmenjav, ki jih ima Univerza v Ljubljani.

 

Kateri program je najbolj popularen v tem trenutku?

Vemo, da si danes brez logistike ne moremo več zamisliti sodobnega sveta. To se je pokazalo tudi v zadnjem letu, ko nam je Covid-19 spremenil utečen način življenja, dela in nakupovanja. Vsi smo se posluževali spletnega nakupovanja, malokdo pa je pomislil na to, kako je organizirana logistika v ozadju. Kdo nam blago pripelje, po katerih poteh potuje, kolikokrat se premešča, skladišči?

 

Vse to so znanja, ki jih pridobijo naši študenti, ki se odločijo za študij logistike in tehnologije prometa.

 

Kje lahko vaši študenti dobijo službo?

Dober logist oz. tehnolog prometa mora biti iznajdljiv, samoiniciativen, komunikativen … Za take diplomante ni nikoli težko dobiti dela. Srečamo jih v različnih špedicijah, kot pomorske agente, delajo v Luki Koper, na Intereuropi. Glede na to, da je v Sloveniji transportno logistična dejavnost zelo pomembna, se študentom za službe ni treba bati.

Kako pa je s pridobivanjem praktičnih izkušenj?

Brez prometa in logistike se svet ustavi. Zato potrebuje nove ideje, nove pristope, ki bodo omogočali, da se gospodarstvo, tako domače kot svetovno, uspešno razvija. Našim študentom pomagamo pri iskanju prakse, trenutno imamo več povpraševanja s strani podjetij, kot s strani študentov. To pomeni, da lahko študentje že tekom študija dobijo delo v transportno logističnem sektorju in marsikdo je redno zaposlen  še preden diplomira. Veliko naših diplomantov je na vodilnih položajih v podjetjih ali pa imajo svoja podjetja ter pomagajo mlajšim kolegom pri pridobivanju izkušenj.

 

Pravijo, da je vsaka kriza pravzaprav priložnost. Izkoristite svojo priložnost in se v teh kriznih časih odločite za študij prometa, logistike ali pomorstva.

 

Petra Mežnarc

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: