Vnesite za iskanje

Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Slovenije Debeli rtič (MZL) se nahaja v edinstvenem okolju Krajinskega parka Debelega rtiča. Namenjeno je zdraviliškemu zdravljenju, obnovitveni rehabilitaciji, predšolskim otrokom in otrokom v šoli v naravi, športnikom ter letovanju otrok in mladine. Poleti pri njih letuje 1500 otrok. Letno v zdravilišču letuje 1.500 otrok iz socialno ogroženih okolij ter 12.000 otrok in mladostnikov iz drugih programov.

Med sprehajanjem pod borovci krasnega mediteranskega parka nam mag. Ana Žerjal, vodja MZL, pove: »Mi smo registrirano klimatsko zdravilišče za obolenja otrok, ki imajo težave s kožo, dihali, k nam prihajajo otroci po poškodbah. Za izvajanje zdravstvenih storitev in zdraviliškega zdravljenja imamo pogodbo z zavarovalnico in v letošnjem letu smo obravnavnali 574 otrok, ki so prišli k nam  na dvotedensko zdraviliško zdravljenje. V mladinskem zdravilišču izvajamo tudi druge zdravstvene programe, tako zadnja tri leta že izvajamo program obravnavane otrok s prekomerno telesno težo. To je pilotni projekt za otroke. Projekt izvajamo na osnovi pogodbe z Ministrstvom za zdravje in si prizadevamo, da to postane trajen program mladinskega zdravilišča, saj nam ta interdisciplinarni program, ki združuje zdravnike, dietetike, kineziologe in psihologe, daje izjemno dobre rezultate. Otroke k nam napotujejo zdravniki.« K njim prihajajo na obnovitvene rehabilitacije otroci, ki imajo diabetes, celiakijo ter druga kronična obolenja in težave.

 

Zgodba o zdravilišču in letovišču se je pričela pisati leta 1956 pod šotori. Takrat je prvič pod šotori in v treh izmenah letovalo 300 otrok. Danes se zdravilišče in letovišče razprostira na prelepem delu slovenske obale, na 13 hektarjih površine. Imajo lastno plažo, športna igrišča, sprehališča, dva hotela (Bor in Arija) ter štiri mladinske domove, v katerih je skupaj 700 ležišč. Vodja zdravilišča kot največjo naravno prednost izpostavi predvsem zmerno klimo. Podnebje je zaradi obmorske lege, bujnega sredozemskega rastlinstva in zavetja pred vetrovi kljub veliki sončnosti, milo.

Število nočitev, ki so jih naredili v lanskem letu (2021), je 86 tisoč, leto poprej (2020) so imeli 67 tisoč nočitev, čeprav so bili pol leta zaprti. Leta 2019 pa so zabeležili nekaj več kot 99 tisoč nočitev. Njihova želja je doseči 110 tisoč nočitev. V lanskem letu so sicer imeli posamične okužbe s koronavirusom, vendar so jih pravočasno odkrili in izolirali, tako da ni bilo večjih izbruhov. Celotno delovanje so prilagodili ukrepom vlade in NIJZ in so to zelo dobro izvajali.

 

Mobilni telefoni so prepovedani

Vsako poletje pa pri njih letujejo otroci iz socialno ogroženih okolij, ki pri njih preživijo teden dni. Teh otrok je vsako leto okoli 1.500. Mag. Veronika Grmek Vilhar, vodja prodajnega trženja, je izpostavila: »Otroci, ki pridejo na enotedensko letovanje, se predvsem zelo veliko gibajo zunaj. Prostor za to je resnično idealen. Naš park nudi dovolj sence, morje je blizu, promet je mirujoč, imamo urejene športne in parkovne površine. Otroci imajo pet obrokov na dan, odlično namestitev, pester program. Naše vodilo je, da se morajo otroci pri nas počutiti dobro in da nimajo skrbi. Organiziramo veliko kakovostnih delavnic na temo čustev, umirjanja. V otrocih odkrivamo skrite talente in jim pomagamo k razvoju samostojnosti. Pomembno je, da otroci gradijo pozitivno samopobodo. Pri nas je otrok ves dan vpet v gibalne aktivnosti, dopolnjujemo jih z razvojem socialnih veščin. Imajo tudi plavalni tečaj, spoznajo se s kajakom, igrajo nogomet s trenerjem, košarko, odbojko na mivki, imamo čudovite zunanje površine za razgibavanje lokomotornega sistem. Imamo nov zunanji fitnes.« Vodja zdravilišča je dodala, da so otroci najbolj navdušeni, ko so prosti in se igrajo. »Pri nas je zelo varno območje, kar je izjemno pomembno. Otrok pri nas lahko prosto teka v naravi.« Ob tem je povedala, da so pri njih mobilni telefoni prepovedani. Po njenih besedah otroci s tem nimajo težav, saj so ves čas letovanja vpeti v razne dejavnosti. Večjo težavo  predstavlja to pri starših. Kot nam je povedala Žerjalova, nekateri razumejo, drugi pa ne in kličejo. »Vseeno pa je staršem omogočeno, da pokličejo in mi poskrbimo za stik otroka s staršem. Je pa potrebno vedeti, da je otrok skoraj ves čas bivanja pri nas vpet v neke dejavnosti in mi ga takrat, ko ga kličejo starši, odpeljemo iz skupine in tudi zmotimo pri sami aktivnosti, kar pa tudi ni dobro.« Za dobro otrok pa so poleg telefonov prepovedani obiski staršev. Obe sta izpostavili, da je njihov glavni cilj  narediti otrokom nepozabno doživetje. »Želimo, da bi otroci, ko imajo prvo življenjsko izkušnjo samostojnega popotnika, turista oziroma gredo sami brez družine, enega najlepših spominov, ki ga bodo ohranili vse življenje,« pripoveduje Veronika Grmek Vilhar. To potrdi tudi vodja zdravilišča Ana Žerjal: »Naša osnovna logika je, da omogočamo otroku, da uresničuje svoje pravice. Mi se trudimo, da bi bil otrok, ko pride v mladinsko zdravilišče, resnično otrok. Pri nas se lahko igrajo s prijatelji, se veliko gibajo na prostem, se smejijo… Tukaj jim omogočimo kakovostno rast in razvoj.«

Kateri otrok je upravičen do socialnega letovanja?

Kot pojasni vodja zdravilišča, ima Rdeči križ tukaj zelo jasna pravila. Večinoma so to otroci, katerih starši že prejemajo socialne prejemke. »Nekateri pridejo k nam na priporočilo centrov za socialno delo ali šolskih svetovalnih služb. To so otroci, ki to resnično potrebujejo in nimajo druge možnosti. Naša osnova logika je, da bi vsak otrok, ki ne živi na morju, moral na morju preživeti tri tedne, da se mu okrepi telo in izboljša imunski sistem. Vsak teden, ki ga otrok dodatno preživi pri nas, je pomemben za krepitev njegovega imunskega sistema,« še doda.

K njim prihajajo otroci s hudimi stiskami. Njim pomagajo družinski terapevti, ki so v pedagoških timih. »Mi vedno ponavljamo, da pride tretji dan vse na dan in otrok potem pojasni vse svoje stiske in težave, ki jih doživlja tako ali drugače. Na žalost je teh stisk veliko,« razloži vodja zdravilišča. Srečujemo se z družinskim nasiljem, medvrstniškimi težavami, predvsem pa težavami otrok s samopodobo. Po njenih besedah so vse te situacije dobro obvladajo. Sodelujejo tudi s policijo, saj so dolžni prijaviti takšna in drugačna telesna, družinska nasilja, ki jih ugotovijo pri njih. Preko svojega dela se soočajo z resnimi stiskami otrok in vse prevečkrat vidijo, kako za nekatere otroke ni dovolj dobro poskrbljeno. Se pa dogajajo tudi lepe zgodbe. Lansko leto so imeli prvo šolo programiranja, ki jo je organiziral donator. Na teh delavnicah je izstopal fant, ki je bil resnično talentiran in donator se je odločil, da mu bo nudil celoletno šolo programiranja. Eden izmed otrok je bil izbran na ustvarjalnem natečaju in njegova slika je bila objavljena na svetovnem nogometnem dogodku. Njihova ekipa se vsak dan trudi, da bi otroci v njihovem okolju odkrivali svoje talente, zanimanja.

Šole v naravi in športne aktivnosti

So tudi izobraževalni center za otroke, saj k njim hodi več kot 120 osnovnih šol, vrtcev, srednjih šol in fakultet na izvajanje programa Šole v naravi in drugih izobraževalnih vsebin. Kot je povedala vodja prodajnega trženja, je program zdravilišča za izobraževalne ustanove prilagojen njihovi vsebini. »Nekaj delavnic izpeljemo mi, z našimi strokovnjaki, nekaj imamo zunanjih strokovnih izvajalcev, ki nam pomagajo pri izvedbi sodobnega in kakovostnega programa. Program je prilagojen zahtevam šole ter učnemu načrtu. Šole so izjemno zadovoljne, saj vsako leto razvijemo nove vsebine. V zadnjih dveh letih smo naredili veliko novih programov na področju parka, saj smo tudi zdraviliški park,« pove Grmek Vilharjeva. Otroci, ki bivajo pri njih, so deležni vseh blagodejnih učinkov zdravilišča, ki ima priznane naravne dejavnike. Ob tem doda: »Razvijamo in nudimo pestro paleto športnih vsebin, zato prihaja na športne priprave veliko športnih klubov in vrhunskih športnikov. Naše kapacitete omogočajo gibalno raznolikost. Izvajamo pa tudi druge vsebine za  kulturna in družboslovna področja, seminarje in izobraževalne vsebine«. Obe sogovornici sta prepričani, da je takšno področje kot  tukaj,  na svetovnem nivoju edinstveno. Vodja zdravilišča pa ob tem še dodaja: »Želimo postati zdravilišče sedmih zvezdic za otroke.  Tudi s pomočjo donatorjev intenzivno vlagamo v infrastrukturo, otrokom ponujamo edinstvene zdravstvene in izobraževalne programe, vse pa s ciljem, da se imajo otroci pri nas najlepše kar se da in se počutijo varni.«

 

Petra Mežnarc

Foto: Arhiv MZL, Jaka Ivančič, Miha Crnic

Deli novico:
Oznake: