Vnesite za iskanje

Zlorabe položaja in ponarejanje poslovnih listin v podjetju na območju Kopra

Kriminalisti Policijske uprave Koper so konec maja 2021 zaključili kriminalistično preiskavo in na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper štiri občane Mestne občine Koper, stare med 40 in 43 let, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in kaznivega dejanja Ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

 

Preiskavo, ki se je pričela na podlagi prijave enega od ovadenih, je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

 

S preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je neformalni vodja gospodarske družbe, s sedežem v Mestni občine Koper, z bančnega računa družbe, od septembra 2018 do februarja 2019, neupravičeno nakazoval denar na bančni račun, ki ga je imel odprtega za svoj »popoldanski s. p.« eden od zaposlenih.

 

Ta je nakazani denar sproti dvigoval v gotovini in v februarju 2019 kot samostojni podjetnik podpisal več lažnih računov, izdanih družbi nakazovalki denarja. Osamljenemu neformalnemu vodji družbe sta pri storitvi kaznivih dejanj, poleg že omenjenega delavca družbe, pomagala še formalni direktor družbe in še en zaposlen v družbi tako, da sta sodelovala pri izvedbi spornih plačil. Ovadeni so oškodovali gospodarsko družbo za skoraj 52.000 evrov. Kako so si denar medsebojno razdelili, kriminalisti niso uspeli ugotoviti.

 

Za kaznivo dejanje Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po prvem in drugem odst. 240. člena Kazenskega zakonika je predpisana kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po prvem in drugem odst. 235. člena Kazenskega zakonika pa do dve leti zapora.

Deli novico:
Oznake: