Vnesite za iskanje

Zvezdan Božič prejemnik kipca Civilne zaščite

Ob dnevu Civilne zaščite, sta na Ministrstvu za obrambo potekali avdio-video novinarska konferenca in kratka slovesnost, na kateri so ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19 podelili najvišja priznanja s področja Civilne zaščite.

 

Slovesnosti se je udeležil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za obrambo mag. Matej Tonin pa je spomnil na pomen vseh, ki delujete v Civilni zaščiti ter širše na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Plakete in kipec Civilne zaščite sta podelila poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije in generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje.

Uprava za zaščito in reševanje priznanja Civilne zaščite podeljuje za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, pri izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter pri odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

 

Letos bo podeljenih 251 priznanj, in sicer kipec Civilne zaščite za življenjsko delo, 25 plaket ter 25 zlatih, 75 srebrnih in 125 bronastih priznanj.

 

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije je kipec Civilne zaščite, najvišje priznanje, izročil Zvezdanu Božiču, poveljniku CZ za obalno regijo, ki se s področjem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami aktivno ukvarja že skoraj četrt stoletja. Pomagal je pri vzpostavitvi konceptov odziva na nesreče, za katere so izdelani državni načrti zaščite in reševanja, in jih uspešno razdelal na ravni regije. Posebno pozornost je namenil skladišču naftnih derivatov na Serminu, Luki Koper in ob izgradnji predora Dekani in Markovec. Z Upravo za pomorstvo in Agencijo za okolje je sistematično vodil in usmerjal področje varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na morju in v obalnem pasu, aktivno je sodeloval v Operativni pomorski koordinaciji državnih organov ter v komisiji za nabavo ekološkega plovila Službe za varstvo obalnega morja. Skrbel je za razvoj Službe CZ za podporo in opravljanje posebnih nalog zaščite, reševanja in pomoči pri ekoloških in drugih nesrečah na morju, pri pripravi ocen tveganja za nesreče na morju in zmožnosti obvladovanja tveganja za nesrečo na morju, pri Pomorskem prostorskem načrtu Slovenije, Načrtu upravljanja z morskim okoljem in pri razvoju celostne pomorske politike. Kot regijski poveljnik CZ je uspešno vodil intervencije ter organiziral različne aktivnosti in vaje, hkrati pa je aktiven na mednarodnem področju, tako s Hrvaško in Italijo, kot regionalno in v institucijah Evropske unije.

 

Vir in foto: MORS

Deli novico:
Oznake: